papryka faszerowana soczewicą i jajkiem fit
Idzie jesień, robi się coraz chłodniej, można więc powoli zacząć korzystać z piekarnika. Z tej okazji przygotowałam dla Was przepis na bezmięsny posiłek, na kolację (solo lub z lekką sałatą) lub obiad – (wtedy warto zjeść dodatkowo zupę lub kawałek mięsa/ryby). Do farszu zamiast jednego jajka, możecie dodać odrobinę startej mozzarelli – fajnie się zapiecze w piekarniku. I koniecznie upewnijcie się, że lubicie kminek. To dość charakterystyczna przyprawa. Jedna papryka ma 359 kcal, makro znajdziecie jak zwykle w tabeli na końcu. Pamiętajcie, że czerwona soczewica dość łatwo się rozgotowuje, dlatego postarajcie się nie przesadzić z duszeniem na patelni. Musicie zrobić to na tzw. wyczucie. Smacznego!
Składniki:
  • 100 g czerwonej soczewicy
  • woda (lub jeszcze lepiej bulion) do zalania soczewicy
  • 2 średnie papryki
  • 3 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminku
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka kolendry
  • sól, pieprz
 
Przygotowanie:
 
1. Soczewicę opłucz, wsyp do rondelka i zalej wrzącą wodą lub bulionem, tak żeby w całości ją zakryć. Odstaw do wystygnięcia.
2. Na rozgrzanym oleju podsmaż kminek, a kiedy zacznie strzelać dodaj posiekaną cebulę i smaż jeszcze kilka minut.
3. Następnie dodaj soczewicę i pozostałe przyprawy. Duś kilka minut, następnie wbij 1 jajko i energicznie wymieszaj. Zdejmij z ognia.
4. Z papryk zetnij wierzchołki, usuń gniazda nasienne. Nafaszeruj je soczewicą. Papryki ułóż w żaroodpornym naczyniu, na dno nalej trochę wody.
5. Na wierzch papryk wbij po 1 jajku, następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C. Zapiekaj aż jajko się zetnie, ok. 15-20 minut.
6. Udekoruj pieprzem i ulubioną zieleniną, np. szczypiorkiem lub tymiankiem.
Energia (1 papryka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
359 kcal
25 g
13 g
40 g
9 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
18 %
50 %
18,5 %
15 %
36 %