dietetyczna sałatka z figami i jarmużem
Figi to przepyszne owoce, które dostępne są przez cały rok, ale w formie suszonej. Za to świeżymi możemy cieszyć się tylko mniej więcej od sierpnia do września, czasem października. Wtedy są najtańsze i najsmaczniejsze. Warto włączyć je do naszego jadłospisu, choć z umiarem, bo są to owoce dość słodkie. Jednocześnie są też bardzo sycące, więc większej ilości niż kilka sztuk i tak nie jesteśmy w stanie zjeść.
100g
1 sztuka (70 g)
Energia
74 kcal
52 kcal
Białko
0,7 g
0,5 g
Tłuszcz
0,3 g
0,2 g
Węglowodany
19,2 g
13,4 g
Błonnik
2,9 g
2,0 g
Polecam figi szczególnie kobietom, ponieważ łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego. Oprócz tego są źródłem błonnika, wapnia, magnezu, cynku i potasu. Mają także mnóstwo polifenoli, które zwalczają wolne rodniki. Jedzmy więc figi  na zdrowie 🙂
Fig nie musimy obierać – najlepiej pokroić je na 4 części i po prostu zjeść ze skórką. Świetnie komponują się z serami (np. kozi, feta czy pleśniowy). Ja proponuję je w towarzystwie borówek, jarmużu i orzechów włoskich, polane cytrynowym, orzeźwiającym dressingiem.
Składniki (1-2 porcje):
  • 30 g jarmużu (większa garść) – może być też młody szpinak, rukola czy roszponka
  • 30 g orzechów włoskich
  • 50 g borówek amerykańskich
  • 2 figi
sos:
  • 1 łyżka oleju nierafinowanego
  • 1/2 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny

1. Na dnie talerza/miski ułóż jarmuż, na to połóż pokrojone w ćwiartki figi (ze skórką).
2. Posyp borówkami i orzechami.
3. Przygotuj sos – składniki wymieszaj dokładnie łyżeczką lub w małym słoiczku. W razie potrzeby modyfikuj ilość miodu i soku z cytryny.
4. Polej sałatkę. Smacznego!
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
509 kcal
7,5 g
28,7 g
60 g
8,8 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
15 %
41 %
22 %
35 %
  • jak najbardziej tak!

  • Nie jadłam jeszcze nigdy fig, ale obserwuję wzrost ich popularności, muszę spróbować:)

  • gin

    Uwielbiam figi, czekam na nie zawsze z utęsknieniem 🙂

  • A ja zamiast jeść figę ze skórką wydłubałam łyżką jej wnętrze… 😀

  • a ta cytryna nie psuje słodkich fig, jakoś mi to nie pasuje ale zobaczę, bo wygląda cudnie

  • myślę, że nie psuje. Bardziej równoważy tę słodycz.

  • Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie 🙂