Dzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie – na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal, co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość jak na ciasto czekoladowe.  
Składniki (keksówka 25×13 cm) 

Składniki suche: 

  • 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego

Składniki mokre:

  • 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startej marchewki

Polewa czekoladowa: 

  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki.
2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych.  
3. Piecz w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce, ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
4. Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody.
5. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
6. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią ciasto. Udekoruj np. mieszanką ulubionych orzechów.
  • ciasta o takiej zbitej, wilgotnej konsystencji są świetne!

    zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

  • Wygląda obłędnie 😉

  • Świetny przepis, na bank skorzystam. Ciacho wygląda na obłędnie wilgotne! 🙂

  • Wygląda świetnie. I na pewno tak też smakuje:)

  • Świetny przepis! 🙂 Wygląda przepięknie i musi by się pyszne. MÓJ BLOG – KLIK

  • super ciasto! na pewno kiedyś skorzystam z Twojego przepisu 🙂 jak myślisz, jeżeli zrobię tylko z mąki pełnoziarnistej, to też będzie dobrze smakowało?

  • Chętnie wypróbuję 🙂

  • na pewno, ale będzie mniej wyrośnięte 🙂

  • Mmm czekolada :0 Wygląda pysznie 🙂

  • Jak zobaczyłam tytuł, że czekoladowe i zdrowe to od razu musiałam przeczytać Twój wpis i…chyba na weekend zrobie taka słodkość, bo pomysł wydaje się rewelacyjny!

  • koniecznie zrób i daj znać, jak wyszło.

  • mam pytanie o ksylitol, kupiłam kiedyś drażetki ksylitolowe do ssania, ponoć dobre na gardło itp. producent ostrzega, że nadmierne spożycie ksylitolu może powodować biegunki, nie chciałabym zaszkodzić dzieciakom. Ile takiego ciasta można zjeść, aby sobie nie zaszkodzić? W ogóle ktoś kto słodzi ksylitolem się tym przejmuje? Gdzieś czytałam, że można zjeść 40g dziennie a w innym miejscu, że nie ma żadnych ograniczeń. Jestem trochę skołowana 🙂

  • W całym cieście jest ok. 100 g ksylitolu, ale jest to sycący deser, którego nie zjemy za dużo (a i też nie powinno się przesadzać, bo zabraknie miejsca na warzywa i owoce :D)
    Po zjedzeniu ok 50 g ksylitolu u niektórych może faktycznie pojawić się biegunka (ale raczej lekka, szybko ustępująca), szczególnie jeśli nie było się przyzwyczajonym do tego słodzika. Jeśli się boisz, zamień ksylitol na bardzo podobny, ale łagodniejszy dla żołądka erytrytol 🙂