Dzisiaj pyszne, czekoladowe ciasto, które możecie połączyć z czym tylko chcecie – na pewno dobrze skomponuje się z truskawkami, malinami, borówkami, czy tak jak u mnie, z mielonymi orzechami. Jeśli chodzi o kaloryczność, ciężko mi ją określić dokładnie, ponieważ zależy to m.in. od receptury użytego przez Was domowego musu owocowego. Najlepiej, żeby był bez cukru, wtedy wniesie niewiele kalorii. Łącznie cały wypiek ma mniej więcej 1400 kcal, co przy podziale np. na 10 cienkich kawałków stanowi naprawdę niewielką ilość jak na ciasto czekoladowe.  
Składniki (keksówka 25×13 cm) 

Składniki suche: 

  • 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/2 szklanki ksylitolu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 szklanki kakao niesłodzonego

Składniki mokre:

  • 2/3 szklanki musu jabłkowego bez cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka startej marchewki

Polewa czekoladowa: 

  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
1. W misce wymieszaj przesiane przez sito suche składniki.
2. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre, następnie dodaj je do suchych.  
3. Piecz w wyłożonej papierem do pieczenia keksówce, ok. 30-40 minut w 180 stopniach.
4. Pod koniec pieczenia zacznij przygotowywać polewę czekoladową. W kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody.
5. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
6. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią ciasto. Udekoruj np. mieszanką ulubionych orzechów.