Tradycyjne knedle robi się z ziemniaków, mąki pszennej i jajka. Ja postanowiłam sobie trochę utrudnić i mąkę pszenną zastąpić kaszą manną razową, a z jajek całkowicie zrezygnować. Ciasto wyszło oczywiście cięższe, bardziej zbite, ale za to bogatsze w błonnik i wartości odżywcze. I do tego sycące. Takie knedle, zamiast tradycyjnych, w umiarkowanych ilościach do jadłospisu mogą włączyć osoby będące na redukcji. Nie polecam ich natomiast tym, którzy stosują dietę lekkostrawną – razowe kasze mogą podrażnić przewód pokarmowy.
 
Składniki (24 szt):
  • 200 g kaszy manny razowej
  • 600 g ziemniaków (waga po obraniu)
  • kilkanaście obranych śliwek, w zależności od wielkości i umiejętności nadziewania knedli
1. Ziemniaki ugotuj i przepuść przez praskę
2. Do zimnych ziemniaków dosyp nieugotowaną kaszę manną. Wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj około 24 kulki, następnie spłaszcz je dłońmi.
4. Nadziewaj knedle kawałkami śliwek, zawijaj jak pierogi i formuj kulki. Postaraj się  „upchnąć” jak najwięcej owoców w środku  (ja niestety jestem słaba w manualnych sprawach:)
5. Wrzucaj po kilka sztuk na gotującą się wodę (może, ale nie musi być solona). Gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
6. Podawaj z jogurtem naturalnym, cynamonem i ewentualnie ksylitolem do posłodzenia.
Energia (1 sztuka)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
57 kcal
1,3 g
0,175 g
13,3 g
1 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
2,8 %
2,6 %
025 %
5 %
4 %