Dzisiaj chciałabym pokazać Wam frytki, które nieco odbiegają od tych tradycyjnych, z ziemniaków. Są bardziej słodkie i mniej chrupiące, ale wcale nie mniej dobre 🙂 Dynia ma ponad dwa razy mniej kalorii i węglowodanów niż ziemniaki, a przy tym więcej błonnika i beta-karotenu. Jak najbardziej można ją czasem włączyć do obiadu w ramach urozmaicenia.
Dynia (100 g)
Ziemniaki (100 g)
Energia
28 kcal
77 kcal
Białko
1.3 g
1.9 g
Tłuszcz
0.3 g
0.1 g
Węglowodany
7.7 g
18.3 g
Błonnik
2.8 g
1.5 g
Składniki:
  • 1 kg dyni, najlepiej hokkaido lub piżmowej (waga przed obraniem)
  • 2 łyżki oleju, np. kokosowego
  • przyprawy – wedle upodobań, u mnie 2 łyżeczki słodkiej  i 1 łyżeczka ostrej papryki

 

1. Dynie obierz i pokrój w dowolnej wielkości słupki.
2. W misce wymieszaj olej z przyprawami
3. Frytki obtocz w oleju, piecz 15-20 minut w 200 stopniach, aż się zarumienią.
  • wszystko, co z dynia jest znakomite!

  • Mniam, mnia. Uwielbiam takie frytki 😉

  • Nigdy nie jadłem frytek z dyni, ale pewnie smakują świetnie, a przy moim odchudzaniu na pewno będą świetnym zamiennikiem za frytki z ziemniaków:) Dzięki za przepis 😀

  • Taki frytki są pyszne 😉 ja robię z marchewki, pietruszki, ziemniaków i papryki 🙂
    Z dyni jeszcze nie próbowałam, ale dynią na grządkach dojrzewa, wiec z pewnością wypróbuję 🙂 Mój Blog

  • Super to wygląda – nawet jak frytki. Ja lubię robić takie frytki z bakłażana – wtedy jeszcze jest taka fajna skórka. Pycha! Oczywiście na głębokim tłuszczu, bo tak jest najsmaczniej 🙂

  • bakłażanie nie pomyślałam ciekawy pomysł.

    ps. no,no…żadnego głębokiego tłuszczu na moim blogu! 😀

  • ile ja bym dała za swoje grządki 🙂

  • byle nie smażone :d

  • Nigdy nie próbowałam dyni w takim wydaniu. Zbliża się jesień, więc zaraz sezon w pełni i chyba w końcu muszę wykorzysta ten pomysł:-)

  • Wow! Wyglądają baardzo apetycznie. Patrząc na wartość energetyczną to faktycznie się "opłaca" bardziej skosztować tych z dyni. Chyba spróbuję, choć słodkość może przeszkadzać… Z drugiej strony jakiś czas temu robiłem frytki ze świeżych ziemniaków i też miały słodkawy posmak.

  • A ja właśnie lubię połączenie słodkiego smaku ze słonym 😀

  • Na to żeby zrobić frytki z dyni bym nie wpadła! Uwielbiam te z batatów, więc trzeba będzie spróbować i z dyni 😉

  • Oho! To coś dla mnie – nigdy nie mam pomysłu co zrobić z dynią od babci – zawsze tylko zupę robiłam – a to jest to, strzał w 10!