Wczoraj na fanpage (link) opisywałam płatki kukurydziane, które mają przyzwoity skład i o dziwo niską cenę (6,99 zł/1kg). Dzięki tym płatkom powstały dietetyczne nuggetsy. Kruche, soczyste i co najważniejsze – bez dodatku tłuszczu, w przeciwieństwie do tych z KFC. Dobrze sprawdzą się w chwilach słabości i ochoty na fast-foody. Do przyprawienia użyłam papryki i soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie żebyście użyli gotowej przyprawy do kurczaka (najlepiej takiej bez soli i glutaminianu sodu) lub własnej mieszanki przypraw.
Składniki (3 porcje):
  • 500 g  filetu z piersi indyka/kurczaka
  • 3,5 szklanki płatków kukurydzianych
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki ostrej papryki
  • sól
1. Mięso pokrój na kawałki.
2. Płatki kukurydziane drobno pokrusz, ja robiłam to po prostu rękoma.
3. W misce wymieszaj jajka z przyprawami.
4. Mięso mocz najpierw w jajku, następnie obtaczaj w płatkach i wykładaj na blachę z papierem do pieczenia.
5. Piecz około 15-20 minut w zależności od wielkości kawałków, w 180 stopniach.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
329 kcal
42,7 g
6 g
25 g
1 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
16 %
85 %
8,5 %
9 %
4 %