Zastanawialiście się kiedyś, co zrobić z kupionym w sklepie kokosem? Okazuje się, że pole do popisu jest całkiem spore.

 

  • Po pierwsze możemy wypić wodę, która się w nim znajduje. Taki napój to dobry izotonik, bogaty w witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, potas i fosfor.
  • Po drugie możemy wydrążyć miąższ i zrobić domowe, świeże wiórki kokosowe. 
  • No i po trzecie – z wiórków robimy pyszne, świeże mleko kokosowe. Z 3 kokosów wyszło mi 400 g wiórków, co przekłada się na około 1,5-2,5 litra mleka, w zależności od pożądanej gęstości płynu. Wychodzi dużo, dużo taniej niż w sklepie. Mleko możesz wykorzystać do kawy lub np. do domowego, ptasiego mleczka kokosowego (link) – wtedy powinno być dość gęste, żeby masa stężała.

 

Od czego zacząć?
1. Wbij śrubokręt lub wąski nóż w jedną z miękkich dziurek kokosa. Włóż do środka słomkę i wypij płyn. 
domowe mleko kokosowe przepis

 

2.  Zdecydowanym ruchem uderz w kokos młotkiem lub tłuczkiem do mięsa. Wg mnie jedno mocne uderzenie sprawdza się dużo lepiej niż delikatne ostukiwanie orzecha w kilku miejscach. 
domowe wiórki kokosowe przepis

 

3. Chyba najtrudniejsza i najbardziej mozolna część. Wyjmij miąższ ze skorupki podważając go nożem lub łyżeczką. Prawdopodobnie białą część trzeba będzie obrać z brązowej osłonki (warstwa pod twardą skorupą). Można to zrobić nożem lub obierakiem do warzyw.
4. Zrób wiórki – kokosa zetrzyj na tarce i wysusz w piekarniku (jeśli planujesz zrobić mleko kokosowe, nie musisz suszyć wiórków).  

domowe mleko kokosowe przepis

JAK ZROBIĆ MLEKO KOKOSOWE?
Potrzebne będą:
  • 200 g świeżych wiórków kokosowych
  • Wrząca woda – w zależności do tego, jak gęste chcemy mleko, zalecam od 1,5 do 1,9l. Najlepiej wyjść od mniejszej ilości i w razie potrzeby w trakcie blendowania rozrzedzić płyn. Jeśli kupujemy gotowe wiórki, które są mniej wilgotne, możemy potrzebować nieco więcej wody. 
1. Wiórki zalej połową wody. Następnie zblenduj (ja robiłam to blenderem ręcznym). Powinno to trwać kilka minut.
2.Przecedź powstałą masę przez gęste sito, następnie pulpę kokosową wrzuć z powrotem do blendera i zalej resztą wody.
3. Znów przecedź, resztę masy dokładnie odciśnij przy pomocy czystej ściereczki.
4. Odstaw mleko do wystygnięcia, następnie przelej do butelki i trzymaj w lodówce kilka dni. Nie przejmuj się, jeśli po schłodzeniu powstanie tłusta warstwa i woda – wystarczy wstrząsnąć i wszystko wróci do normy.
5. Pozostałe wiórki nie będą już tak aromatyczne, ale można do nich dorzucić nieco świeżych wiórków i dodać np. do ciasta.