Na blogach i straganach króluje bób (podstawowe wiadomości na jego temat znajdziecie tutaj – bób garść przydatnych informacji). Gdy już się nim przejecie i nie będziecie wiedzieli co zrobić z nadmiarem, możecie spróbować tej banalnie prostej pasty. Stanowi świetny zamiennik tradycyjnych smarowideł:
100 g masła extra to 735 kcal, 
100 g pasty z bobu to…ok. 100 kcal!
No i oczywiście w warzywach mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne – aż chce się jeść 😀 Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny.
dietetyczna pasta kanapkowa z bobu
Składniki:
  • 500 g nieugotowanego bobu
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • pół łyżeczki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżki papryki ostrej
  • 2 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 posiekany ząbek czosnku
1.  Ugotuj bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Czas gotowania uzależniony jest od dojrzałości bobu – młody gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej.
2. Obierz bób.
3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem.
dietetyczna pasta kanapkowa z bobu
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
507 kcal
35,5 g
22 g
70 g
29 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
71 %
31,4 %
26 %
116 %