Dziś propozycja na lekki podwieczorek. Cukinie uwielbiam, o czym pisałam już nie raz. Sama w sobie nie jest zbyt kaloryczna i sycąca, dlatego jeśli chcemy się najeść, musimy ją połączyć z czymś konkretnym. Ja użyłam czarnego ryżu, ale głównie dlatego że akurat taki miałam pod ręką. Spokojnie możecie go zastąpić brązowym czy nawet ulubioną kaszą. Co do samej odmiany ryżu – gotujemy ją podobnie jak brązowy (ok. 35- 40 minut), charakteryzuje się lekko orzechowym posmakiem i jest jedną z najbardziej wartościowych odmian ryżu (głównie ze względu na przeciwutleniacze). Zdecydowanie polecam, nadaje ciekawego smaku potrawom.  Do kupienia w większości sklepów ze zdrową żywnością, kosztuje ok. 9 zł/400 g.
cukinia faszerowana ryżem i pomidorami

 

Składniki (4 porcje):
  • 4 okrągłe cukinie
  • 1/2 szklanki nieugotowanego ryżu czarnego pełnoziarnistego
  • 1 szklanka ciecierzycy z puszki (170 g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (400 g)
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju do posmarowania cukini
  • świeże zioła – bazylia, tymianek, oregano, natka pietruszki
  • sól, pieprz
1. Cukinie umyj i odetnij daszek (mniej więcej 2-3 cm z góry). Następnie wydrąż miąższ i pestki.
1. Ryż zalej 1 szklanką wody i gotuj al’dente (20-25 minut)
2. Na małym ogniu gotuj pomidory do zagęszczenia i odparowania części wody.
3. Na patelni podsmaż pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie zalej pomidorami, dodaj ugotowany ryż, ciecierzycę i miąższ cukini. Dopraw solą i pieprzem.
4. Duś minutę pod przykryciem, pod koniec dodaj świeże zioła i zdejmij z ognia. Odlej nadmiar wody jeśli zajdzie potrzeba.
5. Cukinie obficie nafaszeruj przygotowanym nadzieniem, zakryj wyciętymi daszkami. Następnie posmaruj olejem.
6. Piecz około 35-40 minut w 200 stopniach, aż warzywa lekko się pomarszczą.
7. Po upieczeniu posyp ulubionymi ziołami.
Energia (porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
253 kcal
12,6 g
4,5 g
47,4 g
8 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12,6 %
25 %
6,4 %
17,4 %
32 %