Pamiętam swoje pierwsze podejście do placków z cukinii. Nie były najgorsze, ale do ideału sporo im brakowało. Trochę smutne, wątłe, beż życia, mało chrupiące. Zaczęłam więc kombinować, wzbogacać przepis aż doszłam do tego… buraki + cukinia, dodatkowo mąka ziemniaczana i pestki mające za zadanie nadać odrobiny chrupkości. Wyszło świetnie, polecam każdemu komu znudziły się zwykłe placki z cukinii. Jedna sztuka to 88 kcal i spora dawka witamin i minerałów. No i do tego pięknie się prezentują – czerwony kolor w połączeniu z zielenią niesamowicie kusi.
Składniki (ok.15 placków)
  • 1,2 kg buraków
  • 2 duże cukinie
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka M
  • 5 łyżek drobno posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 1 łyżka pestek dyni
  • Łyżeczka oleju kokosowego do smażenia – może być inny, akurat taki miałam pod ręką
  • Sól, pieprz, ewentualnie  świeży tymianek do dekoracji
Przygotowanie:
1.Cukinie umyj, zetrzyj na tarce (grube oczka). Następnie zasyp łyżeczką soli, wymieszaj i odstaw  na 10 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody, zawijając cukinie w czystą ściereczkę. Dokładnie wykręć, im mniej wody tym lepiej.
2.Buraki obierz, (surowe) również zetrzyj na tarce.
3.Wymieszaj starte warzywa, dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj.
4.Na patelni rozgrzej część oleju, następnie smaż placki na średnim ogniu. Mogą się trochę rozwalać, ale łatwo sobie z tym poradzić.
5.Gotowe udekoruj tymiankiem, możesz polać jogurtem greckim lub domowym sosem czosnkowym.
SMACZNEGO!

 

  • Wyglądają przepysznie! Chyba muszę takie spróbować zrobić:)

  • koniecznie!

  • Jeśli smakuje tak jak wygląda, to bomba 🙂

  • Anonimowy

    Pierwsza partia na patelni mocno sie rozpadała, nie mogłam sobie z nimi poradzic więc zmodyfikowałam przepis. Zeby placki były bardziej zwarte wystaczy przed dodaniem jajek do miski z warzywami rozbełtać je częściowo z tą mąką (tak z 1 łyżką) oraz 2 łyżkami bułki tartej. Potem mozna tą mase wlać i zamieszac dobrze z całą resztą. Na patelni teflonowej nawet bez oleju fajnie sie smażą. Pozdrawiam

  • Dobra wskazówka,
    pozdrawiam 🙂