Mam lato, jest gorąco, szukamy więc orzeźwiających napojów. Najlepiej oczywiście stawiać na wodę, która powinna stanowić 2/3 wypijanych przez nas płynów (ile wody pić? – link). Pozostałą część, czyli ok. 30%, możecie wypełnić chociażby taką arbuzową lemoniadą bez cukru. Zróbcie lepiej od razu większą ilość, bo znika ekspresowo.
Składniki:
  • 1 kg arbuza (waga ze skórką i pestkami)
  • 0,5-1 szklanki zimnej wody
  • 2 cm obranego i startego na tarce imbiru
  • sok z 1 cytryny
  • kilka listków melisy do podania
  • kostki lodu (u mnie zamrożone w wodzie kawałki cytryny i melisy)
  • ewentualnie stewia lub ksylitol do posłodzenia (choć wg mnie to zbędne)
1. Arbuza pokrój na kawałki i wyjmij wszystkie pestki.
2. Zblenduj razem z wodą, imbirem i sokiem z cytryny.
3. Przecedź przez sitko, aby powstał klarowny napój.
4. Odstaw do lodówki na minimum godzinę
5. Podawaj z kostkami lodu i listami melisy.