Ptasie mleczko to jedna z moich największych słabości jeśli chodzi o słodycze. Niestety skład tego sklepowego woła o pomstę do nieba:

 

czekolada mleczna 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202)

 

Dużo cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu. Ale, ale jest na to rada – można je przecież zrobić samemu. Co ciekawe 100 g mleczka z tego przepisu to 250 kcal, podczas gdy dla porównania 100 g sklepowego ptasiego mleczka kokosowego to ok. 450 kcal. Ograniczamy też ilość tłuszczu i węglowodanów (poniżej tabela porównująca obydwa rodzaje). No i co ważniejsze, składniki są znacznie zdrowsze niż w gotowcu, a koszt porównywalny. Warto więc robić słodycze samemu – nic trudnego, a przynajmniej wiemy co jemy. No i chyba nie muszę dodawać, że jest pyszne i znika w mgnieniu oka 🙂

SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g):
Mleczko:
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub agar)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa:
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
1. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu.
2. Dodaj żelatynę i ksylitol, wymieszaj. Doprowadź ponownie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia.
5. Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową (u mnie o wymiarach 19×13 cm)
6. Włóż do lodówki aż stężeje.
7. Przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody.
8. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
9. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią stężałe ptasie mleczko (najlepiej za pomocą pędzla).
10. Włóż ponownie do lodówki aż wszystko zastygnie.
11. Wyjmij delikatnie pociągając za rogi folii, następnie pokrój na dowolną ilość kawałków.

SMACZNEGO!

Energia
(100 g)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Ptasie mleczko domowe
250 kcal
3,9 g
20,6 g
15,8 g
0 g
Ptasie mleczko kokosowe ze sklepu
450 kcal
3,2 g
23 g
58 g
b.d.
  • Zapisałam przepis, na pewno spróbuję. Genialny jest!!

  • rozpływa się w ustach 😀

  • super, już nie raz robiłam i stwierdza, że to pyszny, a zarazem lekki deser 🙂

  • Mnie zawsze przerażają konserwanty,E numer itp.dlatego takie domowe ptasie mleczko o wiele bardziej by mi smakowało:)

  • Rewelacja! O wiele mniej kalorii i chemii 🙂

  • Dziękuję za cudną inspirację 😉

  • obowiązkowo do przygotowania 🙂
    z przyjemnością skorzystam z przepisu

  • Propozycja generalnie super, tylko gdzie dostać mleczko kokosowe o przyzwoitym składzie…? Jakieś propozycje? Bo ja niestety w żadnym sklepie jak dotąd nie znalazłam mleczka bez tych szkodliwych konserwantów i tego typu dodatków…:(

  • chyba najlepiej zrobić samemu z wiórków :p

  • Nigdy nie robiłam domowego ptasiego mleczka 🙂

  • Anonimowy

    Czy można czymś zastąpić ksylitol ?

  • tylko stewia w proszku przychodzi mi do głowy. ale wtedy dajemy jej znacznie mniej i niestety mamy lekko gorzki posmak:(

  • Anonimowy

    A nie można użyć cukru? 🙁

  • generalnie wyjdzie (najlepiej z cukrem pudrem), ale nie będzie już tak zdrowo 🙁

  • można dodać wiórek kokosowych? do masy po zagotowaniu?

  • pewnie można, ale nie będzie już takie lekkie jak powinno być 😉

  • Anonimowy

    Rewelacja, nie dość że pyszne, prawie bezkarne to do tego błyskawiczne 🙂

  • A jak chciałbym robić z cukrem i jaką ilość dajemy

  • tyle samo co ksylitolu.

  • muszę spróbować takie zrobić ;d
    obserwuję i zapraszam do siebie 🙂
    https://kamilapolanska.blogspot.de/

  • Anonimowy

    Ile % kokosa było w mleczka a ile wody? Albo jakiej firmy mleko

  • ok. 60% kokosa

  • Anonimowy

    I całe podgrzać czy tylko stałą część? 60% ma te z Rossmanna i skład jest ok, ale są też mleczka 80% kokosa

  • całe (wstrząśnij przed użyciem).

    80% też będzie ok, łatwiej się zestali, ale będzie miało więcej tłuszczu i kcal.

  • Muszę wypróbować!

  • Anonimowy

    Glupie moze pytanie, ale jestem poczatkująca w kuchni 🙂 chodzi o zelatyne w proszku??

  • Tak 😉

  • Tak 😉

  • Tak 😉

  • Anonimowy

    czy mozna zrobic pianke bez żelatyny? Nie przepadam za nią akurat.

  • zastąp agarem, inaczej się rozpadnie.

  • Super przepis, nada się nawet na drugie śniadanie 🙂