Ptasie mleczko to jedna z moich największych słabości jeśli chodzi o słodycze. Niestety skład tego sklepowego woła o pomstę do nieba:

 

czekolada mleczna 30% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, serwatka w proszku (z mleka), tłuszcz mleczny, emulgatory: lecytyna sojowa i E476, aromat), cukier, syrop glukozowy, masło, mleko zagęszczone słodzone, roztwór cukru inwertowanego, białko jaja w proszku, substancja żelująca (agar), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (E 202)

 

Dużo cukru, chemii, niezdrowego tłuszczu. Ale, ale jest na to rada – można je przecież zrobić samemu. Co ciekawe 100 g mleczka z tego przepisu to 250 kcal, podczas gdy dla porównania 100 g sklepowego ptasiego mleczka kokosowego to ok. 450 kcal. Ograniczamy też ilość tłuszczu i węglowodanów (poniżej tabela porównująca obydwa rodzaje). No i co ważniejsze, składniki są znacznie zdrowsze niż w gotowcu, a koszt porównywalny. Warto więc robić słodycze samemu – nic trudnego, a przynajmniej wiemy co jemy. No i chyba nie muszę dodawać, że jest pyszne i znika w mgnieniu oka 🙂

SKŁADNIKI (10 kawałków wielkości tych ze zdjęcia, ok. 500 g):
Mleczko:
  • puszka (400 ml) mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub agar)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • opcjonalnie ziarenka z 1 laski wanilii
Polewa:
  • 1 łyżka wrzącej wody
  • 1 łyżka ksylitolu
  • 30 g oleju kokosowego nierafinowanego – powinien pachnieć kokosem
  • 1 łyżka kakao niesłodzonego
1. Mleczko kokosowe doprowadź do wrzenia w małym rondlu.
2. Dodaj żelatynę i ksylitol, wymieszaj. Doprowadź ponownie do wrzenia, zdejmij z ognia, dodaj wanilię i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj.
4. Odłóż do lekkiego wystygnięcia.
5. Wlej masę do formy wyłożonej folią śniadaniową (u mnie o wymiarach 19×13 cm)
6. Włóż do lodówki aż stężeje.
7. Przygotuj polewę – w kąpieli wodnej rozpuść ksylitol w łyżce wody.
8. Dodaj olej kokosowy, a gdy się rozpuści zdejmij z ognia, dodaj przesiane przez sito kakao i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
9. Gdy polewa lekko przestygnie, posmaruj nią stężałe ptasie mleczko (najlepiej za pomocą pędzla).
10. Włóż ponownie do lodówki aż wszystko zastygnie.
11. Wyjmij delikatnie pociągając za rogi folii, następnie pokrój na dowolną ilość kawałków.

SMACZNEGO!

Energia
(100 g)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
Ptasie mleczko domowe
250 kcal
3,9 g
20,6 g
15,8 g
0 g
Ptasie mleczko kokosowe ze sklepu
450 kcal
3,2 g
23 g
58 g
b.d.