Dzisiejsze ciasto to w zasadzie coś pomiędzy brownie a tradycyjnym wypiekiem. Dosyć gorzkie, przełamane kwaskowatym posmakiem malin. Jest też na tyle ciężkie, że spokojnie można się najeść jednym kawałkiem 😉
Składniki (10 porcji):  
  • 350 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 miękkie awokado
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki mrożonych malin
  • pół szklanki mleka roślinnego
  • 50 g (5 łyżek) kakao niskotłuszczowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego
  • 3 jajka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Awokado przetnij na pół, wyjmij pestki i wydrąż łyżeczką miąższ.
2. Dodaj jajka i miksuj przez minutę.
3. Dodaj sodę oczyszczoną, mąkę, sól, kakao, mleko i miód, następnie wymieszaj.
4. Czekoladę i olej kokosowy rozpuść w rondelku, dolej do ciasta i zmiksuj.
4. Masę przelej do formy o średnicy 25 cm. Na wierzchu ułóż zamrożone maliny.
5. Całość wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piecz ok. 35-40 minut (do suchego patyczka).
6. Po upieczeniu zostaw ciasto w piekarniku na kilka minut, a potem odstaw do ostygnięcia.
Energia (1 porcja)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
300 kcal
8,7 g
15 g
34 g
5,7 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
15 %
17,4 %
21,4 %
12,6 %
23 %