1. Kawa działa szybko

 

Po spożyciu kawy 99% kofeiny wchłania się do krwiobiegu, a po 6-8 minutach obserwujemy działanie farmakologiczne. Maksymalne stężenie kofeina osiąga średnio po 30-120 minutach, w zależności od uwarunkowań genetycznych oraz obecności pokarmu w żołądku.

2. Kawa pita codziennie nie ma wpływu na ciśnienie krwi.

 

Wzrost ciśnienia obserwuje się jedynie u osób, które nie piją kawy regularnie. Jest to wzrost ciśnienia skurczowego o 5-15 mm Hg lub rozkurczowego o 5-10 mm Hg, nie są to istotne zmiany ze zdrowotnego punktu widzenia. Tolerancja na te zmiany rozwija się w ciągu 1-3 dni i częściowo jest zmniejszana po odstawieniu kofeiny na 12 godzin.

3. Kawa a cukrzyca typu 2.

Wg niektórych badań spożywanie kawy zmniejsza ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2.
Zależność ta dotyczy jednak spożywania więcej niż 6-7 filiżanek kawy dziennie (spadek ryzyka o 22-50%). W mniejszych dawkach obserwuje się działanie odwrotne.

4. Wieczorna kawa źle wpływa na sen.

Spożycie kawy 30–60 min przed snem znacznie skraca długość i jakość snu, a także wydłuża okres zasypiania.

5. Metabolizm kofeiny

Kofeina nie kumuluje się w organizmie, a szybkość jej metabolizmu zależy od czynników genetycznych, stanu fizjologicznego oraz płci. Co ciekawe u kobiet rozpad kofeiny w organizmie następuje szybciej niż u mężczyzn (jest krótszy o ok. 20-30%). Palenie tytoniu przyspiesza metabolizm kofeiny niemal dwukrotnie, natomiast doustna antykoncepcja zwalnia go.

6. Warzywa kontra kofeina

Pożywienie także ma wpływ na metabolizm kofeiny. Brokuły, kapusta i kalafior przyspieszają go, natomiast marchew, seler i pietruszka spowalniają.

7. Zielona kawa

Często reklamowana jako środek na odchudzanie. To po prostu kawa niepoddana procesowi palenia. Smakuje jednak zupełnie inaczej niż mała czarna – ziołowo, bez charakterystycznej goryczki.

8. Kofeina a choroby serca

Niektóre badania wskazują, że regularne spożywanie dużych ilości kofeiny zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, inne natomiast nie wykazują takiej zależności. Wyniki nie są więc jednoznaczne, ale zgodnie z obecnym stanem wiedzy u osób wolno metabolizujących kofeinę (czynnik zależny od genów) spożywanie kawy wiąże się z podwyższonym ryzykiem zawału serca.

9. Wpływ kofeiny na koncentrację

U osób przemęczonych wykonywanie czynności intelektualnych przebiega znacznie łatwiej po spożyciu umiarkowanej dawki kofeiny, natomiast przy wyższych dawkach czynności te wykonywane są gorzej. U osób wypoczętych z kolei nie zauważa się znaczących różnic w poprawie myślenia po kofeinie.

10. Kto powinien unikać kofeiny?

Kofeiny powinny unikać osoby z chorobą wrzodową żołądka i dwunastnicy, chorobą refluksową, osteoporozą oraz chorobami serca. Także kobiety ciężarne i karmiące piersią powinny ją wyeliminować, ponieważ kofeina bez problemu przenika przez łożysko

11. Bezpieczeństwo spożywania

U dorosłych, zdrowych osób bezpieczna dzienna dawka kofeiny wynosi 400 mg, przy czym filiżanka kawy może zawierać od 27 do 282 mg i zależy to od rodzaju oraz sposobu jej przygotowania. Najwięcej omawianej substancji możemy znaleźć w kawie rozpuszczalnej, najmniej w parzonej. Należy pamiętać, że kofeinę znajdziemy także w kakao, czekoladzie, herbacie, napojach typu coca-cola i energetyzujących oraz w suplementach diety i lekach (np. moczopędnych)

Źródła:
1. Bojarowicz H., Przygoda M.: Kofeina. Cz. I. Powszechność stosowania kofeiny oraz jej działanie na organizm. Probl. Hig. Epidemiol. 2012; 93: 8–13.

2. Wierzejska R.: Kofeina – powszechny składnik diety i jej wpływ na zdrowie. Rocz. Państw. Zakł. Hig. 2012; 63 (2):141–147
3. Bonati M., Latini R., Galletti F. i wsp.: Caffeine disposition after oral doses. Clin. Pharmacol. Ther. 1982; 32: 98–106. 
4. Izzo J.L. Jr, Ghosal A., Kwong T. i wsp.: Age and prior caffeine use alter the cardiovascular and adrenomedullary responses to oral caffeine. Am. J. Cardiol. 1983; 52: 769–773. 
5. van Dam R.M., Feskens E.J.: Coffee consumption and risk of type 2 diabetes mellitus. Lancet 2002; 360: 1477–1478.
  • Ciekawa jest ta zależność z cukrzycą, ciekawe czemu tak się dzieje. Mogę jeszcze dodać od siebie ciekawostkę a propo osteoporozy, kawa wypłukuje bardzo male ilości minerałów i nie miałoby to żadnego wpływu na np. osteoporozę, jednak kawa jest jednym z najbardziej zakwaszajacych produktów, organizm żeby wyrównać pH i odkwasic organizm, pobiera z kości zasadowe minerały, m.in. wapń – dlatego właśnie nie poleca się kawy przy osteoporozie

  • Co ciekawe takie zjawisko ma miejsce głównie w przypadku osób mających niedobory wapnia. A co do cukrzycy, małe dawki kofeiny zwiększają stężenie glukozy we krwi (poprzez upośledzenie jej tolerancji), a duże z kolei (>6 filiżanek) powodują uwalnianie glikogenu.

  • 12. To najlepszy napój na świecie!

  • hmm… kawa jest dobra, ale tylko w małych ilościach. ja nie pije jej zbyt często, żeby się nie uzależnić 😉
    chociaż jak sekretarka zrobi w pracy… to ciężko się oprzeć 😉

  • Kawa to niestety moje uzależnienie, ale pocieszam się myślą, że takie uzależnienie to jeszcze nie najgorzej jak np. palenie papierosów… Ale zamierzam przerzucić się na guaranę 🙂

  • Kofeina jest także spożywana przez sportowców wytrzymałościowych (ale w tabletkach głównie)

  • Filiżanka kawy i człowiek od razu czuje się szczęśliwy! Dlaczego? Ponieważ kofeina podnosi zdolność mózgu do wychwytywania słów o pozytywnym wydźwięku. Oczywiście wszystko z umiarem, jak dla mnie dwie filiżanki dziennie, to ilość, która w zupełności mi wystarcza.

  • A propos dzielonej kawy, trzeba mieć dużo zaparcia w sobie, aby ją pić. Co do cukrzycy, 5-6 filiżanek dziennie co chyba już śmiertelna dawka 😉

  • papieros i kawa to jeszcze niedawno był mój ulubiony zestaw.