Nie wyobrażam sobie dnia nierozpoczętego od dobrego, pożywnego śniadania. To mój poranny rytuał. Zazwyczaj preferuję kanapki, choć czasem zdarza się owsianka, jaglanka czy jajecznica. Jeśli chodzi o te pierwsze, to ostatnio postanowiłam tchnąć w nie nieco życia i poeksperymentować z różnymi pastami kanapkowymi. Starajcie się unikać sklepowych gotowców, bardzo rzadko mają cokolwiek wspólnego ze zdrową żywnością (czytajcie składy!).  Róbcie sami, wyjdzie taniej. No i wiecie, co jecie 🙂 Na pierwszy ogień banalnie prosta i szybka w przygotowaniu pasta z fasoli. Z lenistwa użyłam tej w puszce, ale naturalnie możecie ugotować ją sami.
 pasta kanapkowa z fasoli

Składniki:

  • puszka fasoli czerwonej (240 g po odsączeniu)
  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki oleju nierafinowanego
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • gałązka tymianku
  • szczypta chili
  • sól, pieprz
1. Wszystkie składniki zblenduj.
2. Trzymaj w lodówce w zamkniętym pojemniku, max. kilka dni.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
474 kcal
19,4 g
31,4 g
29,4 g
13 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
23,7 %
39 %
45 %
10,5 %
52 %