Jeśli tak jak ja jesteście fanami szybkich obiadów, koniecznie musicie wypróbować tego łososia. Takie danie to idealny wspomagacz pracy mózgu – jest bogate w minerały, witaminy, kwasy omega oraz lecytynę. Użyłam białego sezamu, ale jeśli posypiecie łososia czarnym, efekt będzie bardziej spektakularny, a smak intensywniejszy. Do tego polecam lekką sałatkę np. z rukoli, pomidorków koktajlowych i kiełków.

Składniki (4 porcje):

  • 600 g filetu z łososia
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz

1. Olej wymieszać z sokiem z cytryny i miodem, posmarować wierzch łososia. Włożyć do lodówki pod przykryciem na godzinę.

2. Posypać solą i pieprzem, obłożyć sezamem.

3. Piec 15-20 minut w 180 stopniach.

1 porcja zawiera:
393 kcal; 32,2 g białka; 28,4 g tłuszczów; 3,4 g węglowodanów; 0,8 g błonnika