Niektórzy wzdrygają się na samą myśl o burakach. Dzisiejszy koktajl przygotowałam właśnie z myślą o takich osobach. Dajcie go komukolwiek, a nie uwierzy że są w nim buraki. Za to na pewno wyczuje słodycz banana i delikatną, kokosową nutę. Przyznaję, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona swoim wynalazkiem. Słodko i zdrowo, bez dodatku cukru, a nawet miodu. Dojrzały banan załatwia całą sprawę. Polecam na drugie śniadanie.
Miewasz stany niepokoju, cierpisz na bezsenność, zmęczenie, przygnębienie, problemy z koncentracją? Być może masz niedobór kwasu foliowego – witaminy ważnej w produkcji „hormonu  szczęścia”, czyli noradrenaliny.  200 g buraków pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Ponadto sok z buraka pity regularnie obniża ciśnienie krwi, hamuje powstawanie anemii, wspomaga przemianę materii i działa oczyszczająco na organizm.
Składniki (1 porcja):
  • 1 szklanka soku z surowych buraków
  • 1/2 szklanki wody kokosowej
  • 1 dojrzały banan – najlepiej, żeby miał brązowe plamki (120 g)
  • garść borówek (50 g)
1. Wbij coś ostrego w najsłabszą dziurkę kokosa, następnie wytrząśnij ze środka wodę. Możesz też użyć gotowej wody ze sklepu.
2. Wszystkie składniki zblenduj.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
275 kcal
2,7 g
0,8 g
65 g
3 g
GDA – % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
14 %
5,5 %
1 %
24 %
12 %
  • Jak tu jest naprawdę ładnie!
    Blog od razu dodaję do obserwowanych, bo nie dość, że tematyka bliska mojemu sercu to jeszcze wygląd bardzo przyciąga 🙂
    No proszę, burak, nie pomyślałabym żeby go dodać, ale dziękuję za polecenie, na pewno spróbuję. Zapiszę i przy najbliższej okazji zrobię 😀
    Zapraszam również do siebie, blog dopiero się rozwija, ale może ci się spodoba? 🙂
    sarahsnotess.blogspot.com

  • coś pysznego!

  • Uwielbiam buraki i wodę kokosową 🙂
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

  • Podoba mi się! Pytanie teraz.. czy można użyć wody z wiórek kokosowych? Znalazłam kiedyś przepis, w którym macza się wiórki kokosowe i później możemy otrzymać mleczko kokosowe a resztę spożytkować na zmielenie mączki kokosowej. Tylko pytanie czy smak się nie popsuje i czy nie będzie dodany niepotrzebny tłuszcz?.. będę musiała spróbować 🙂