Niedawno robiłam chałwę (domowa chałwa bez cukru), dziś znów w klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! 🙂 Takie sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak).
Składniki (ok. 15 porcji):
  • 100 g sezamu
  • 50 g wiórków kokosowych
  • 50 g pokruszonych płatków migdałów
  • 3 łyżeczki oleju kokosowego (30 g)
  • 3 łyżki mleka roślinnego (u mnie ryżowe)
  • 2 łyżki miodu
1. W rondelku rozpuść olej z mlekiem i miodem. Nie dopuszczaj do zagotowania.
2. Dodaj sezam, migdały i wiórki, wymieszaj.
3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na to połóż cienką, równą warstwę masy.
4. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, do lekkiego zarumienienia. Nie piecz za długo, bo sezam może zgorzknieć.
5. Wystudź, gdy masa stwardnieje podziel ją na mniejsze kawałki.
1 porcja zawiera:
113 kcal; 2,4 g białka; 10 g tłuszczów; 5,1 g węglowodanów; 1,7 g błonnika