Chałwa to smak mojego dzieciństwa, uwielbiam ją! Do tej pory kupowałam w sklepach, ale ostatnio pomyślałam sobie, że przecież mogę ją zrobić sama. To banalnie proste, a co najważniejsze to ja decyduję czym ją posłodzę i jakich użyje dodatków. Prawidłowo wykonana chałwa powinna mieć gładką konsystencję, bez widocznych ziarenek sezamu. Niestety z moim blenderem to nie takie proste, nie do końca udało mi się ją zmielić tak jak chciałam. Ale co tam, i tak jest pyszna.
Uwaga  – zdrowa, ale bardzo kaloryczna!:)
chałwa

Składniki:

  • 250 g sezamu
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego
  • laska wanilii
1. Sezam podpraż na suchej patelni do uzyskania złocistego koloru. Nie może być zbyt mocno przypieczony, bo stanie się gorzki. Cały czas mieszaj!
2. Przełóż do dużego naczynia, wciąż mieszając gorące ziarenka.
3. Gdy sezam wystygnie, wrzuć go do blendera i rozdrabniaj do czasu uzyskania gładkiej masy.
4. Dodaj kakao, ziarenka z laski wanilii i miód, ponownie zblenduj.
5. Przełóż do niewielkiego pojemnika, bardzo dokładnie ugnieć do uzyskania zbitej konsystencji.
6. Włóż do lodówki najlepiej na 24 godziny.
SMACZNEGO!
Całość zawiera:
1832 kcal; 62 g białka;  154 g tłuszczów;  75 g węglowodanów; 21  g błonnika

  • mmm.. muszę zrobić koniecznie!

  • Dla mnie to świetny pomysł, jak się podzieli na małe kawałeczki to będzie ok 🙂

  • Wygląda wspaniale i na pewno wiesz, co jesz 😉 Miód zastąpiłabym jednak syropem klonowym, wypróbuję na pewno!

  • Anonimowy

    A czy można pominąć wanilię? Albo czymś ja zastąpić?

  • Można użyć cukru WANILIOWEGO albo cukru z prawdziwą wanilią. W ostateczności pominąć 😉

  • jest 23 a ja mam ochotę na tę chałwę!

  • Uwielbiam chałwę! Takiej domowej nigdy nie jadłam – koniecznie muszę wypróbować przepis 🙂

  • Super przepis, ale boję się go robić – w sensie, że tak mi posmakuję, że będę go ciągle jeść. A że przepis ma mało składników i jest łatwy do przygotowania to ta szansa wzrasta 😀

  • jest takie ryzyko, dlatego lepiej zrób pół porcji. Na szczęście zjedzenie bardzo dużej ilości grozi tzw "zapchaniem", także człowiek może się w porę opanować. JEDZ POWOLI 😀

  • Czy miód wpływa na konsystencję, czy jest tylko do smaku? Jestem na diecie całkowicie bezcukrowej i nie mogę nic oprócz stewi i ksylitolu, czy jak zmiksuję sam sezam, to nadal będzie się chałwa trzymać?

  • jak dobrze zblendujesz, to powinno się trzymać. Ewentualnie dolej trochę oleju kokosowego albo masła, gdyby mimo wszystko było za suche i się kruszyło.