Kocham czekoladę. Mogłabym ją jeść kilogramami, ale z wiadomych względów staram się ograniczać. Ten przepis jest idealny dla wszystkich czekoladoholików. Słodycz bez zbędnych dodatków, chemii, cukru. I co najlepsze, możesz ją posypać czym tylko Ci się podoba – migdałami, solą, chili, orzechami, rodzynkami. Uwaga – mocno kokosowa i pyszna!
 
Składniki (2 tabliczki):

Moje dodatki:

  • 2 łyżeczki jagód goi
  • łyżeczka płatków migdałów
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • kilka orzechów ziemnych niesolonych

Olej kokosowy to świetny kosmetyk – ratuje suchą cerę i zniszczone włosy

 
1. Olej, miód i kakao wymieszać na gładką masę.  
2. Blaszkę/talerz wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować warstwą czekoladowego kremu.

3. Posypać ulubionymi dodatkami, włożyć do zamrażarki na kilkanaście minut.

SMACZNEGO!

 
1 porcja  (1 tabliczka – 60 g) zawiera:
390 kcal; 3,6 g białka; 35,8 g tłuszczów;  14,5 g węglowodanów;  1,5  g błonnika

 

 
 
  • Świetne! Nawet nie wiedziałbym jak zabrać się za stworzenie czekolady samemu 🙂 Dzięki!

  • nic prostszego 🙂

  • pyszna i te wszystkie dodatki!

  • Tylko 400? Znalazłam nowe uzależnienie 🙂

  • na 60 g to całkiem sporo, ale to zdrowe kalorie 😀

  • Muszę kiedyś w końcu spróbować 🙂

  • jutro zasuwaj do sklepu po olej kokosowy, bo warto! 🙂 pychaaaaa

  • gin

    Ciekawy pomysł 🙂

  • Anonimowy

    Genialny pomysł, świetny smak, dziekuję za przepis 🙂

  • Hej, a jak długo mogę to przechowywać? Nadaje się do zapakowania na prezent gwiazdkowy?

  • Trzeba ją trzymać w lodówce niestety, bo olej kokosowy w temp pokojowej robi się płynny 😛

  • Tak myślałam… Daria, a znasz może jakiś przepis, przy którym trzymałaby się też w temp. pokojowej? 🙂 Mogę dodać więcej kako, albo… sama nie wiem?

  • Wiesz co, wydaje mi się że najprościej będzie kupić porządną, gorzką czekoladę i ją roztopić. Potem dodajesz jakieś fajne dodatki i masz pewność, że będzie się trzymała 🙂

  • Dobra 😀 A przynajmniej tak wygląda, a na własne kubki smakowe przekonam się czy dobrze smakuje 😀