Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis pochodzący z książki autorki bloga jadłonomia.com. Receptury praktycznie nie zmieniałam, pominęłam jedynie sos sojowy. Kotlety można jeść w ciemnej bułce, z dodatkiem np. świeżej sałaty, pomidora, ogórka i cebuli. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu (dla wersji nievege) lub ketchup. Same burgery, jak i książka autorki są świetne – polecam 🙂

Składniki (ok.10 burgerów):

  • 2 szklanki startych na grubych oczkach buraków
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczka chili
  • sól, pieprz

Wykonanie:
 

1. Kaszę jaglaną wypłukać, następnie zagotować ok. 15 minut w 2 szklankach wody (wrzucamy na wrzątek). Przykryć i odstawić.
2. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.
3. Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni, następnie wymieszać ze wszystkimi składnikami, łącznie z kaszą. Skropić dłonie olejem i wyrabiać całość na gładką masę.
4. Uformowane burgery wykładać na blasze z papierem do pieczenia.
5. Piec 20 minut, następnie obrócić na drugą stronę i piec 5-8 minut.

1 burger zawiera:
116 kcal; 4,2 g białka; 2,9 g tłuszczów; 20 g węglowodanów; 21 g błonnika