Składniki na 2 pizzę (ok.20 cm)
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 8 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli
sos:
  • 200 g pomidorowego puree
  • przyprawa do pizzy
dodatki:
  • 100 g fety
  • 10 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w plasterki
  • garść czarnych oliwek, przekrojonych na pół
  • garść rukoli
1. Drożdże mieszamy z miodem i połową wody, dodajemy do miski z mąką  i solą. Dolewamy resztę wody.
2. Wyrabiamy ok. 10-15 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na 30 minut.
3. Wałkujemy ciasto na kształt 2 kół o średnicy 20 cm, możemy delikatnie zawinąć brzegi.  Jeśli się lepi, podsypujemy mąką.
4. Smarujemy pizzę sosem, posypujemy pokruszoną fetą, kładziemy oliwki i pomidory.
5. Pieczemy ok. 20 – 25 minut w 180 stopniach.  
6. Po wyjęciu na każdą pizzę kładziemy garść rukoli. Smacznego 🙂
1 pizza zawiera:
660 kcal; 26 g białka; 18 g tłuszczów; 102 g węglowodanów; 15 g błonnika