Przepyszny i lekki sernik na chwilę słabości.

Spód:

  • 6 łyżek otrąb (u mnie żytnie)
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki fruktozy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki karobu/kakao
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego

Wszystko mieszamy i pieczemy w okrągłej formie mniej więcej 10 minut w 190 stopniach.

Masa serowa:

  • 300 gramów serka homo naturalnego
  • 1 galaretka owocowa (najlepiej bez cukru)
  • 300 g truskawek

Galaretkę zalewamy 300 ml gorącej wody, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z serkiem i wylewamy na wystudzony spód. Dekorujemy truskawkami i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Całe ciasto zawiera:
1039 kcal; 50,6 g białka; 30,3 g tłuszczów; 154,6 g węglowodanów; 33,3 g błonnika