Są tu jacyś wielbiciele fast-foodów? Jestem pewna, że tak. Ja sama po prostu kocham pizzę i nie wyobrażam sobie życia bez niej. Na szczęście jest na to recepta – lżejsza wersja tradycyjnej pizzy, którą można jeść spokojnie bez żadnych wyrzutów sumienia. Spód jest dosyć oryginalny, ale uwierzcie, że po nałożeniu dodatków w niczym nie ustępuje tradycyjnemu odpowiednikowi. Samo zdrowie!:)

Składniki (2 porcje)

  • 2 małe cukinie (łącznie ok. 400 g)
  • 2 jajka M
  • 4 łyżki mąki (ja miałam niestety jedynie białą pod ręką, ale myślę że ciemna sprawdzi się dobrze, a nawet lepiej no i zdrowiej)
  • 2 łyżki otrębów
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • szczypta soli
  • przecier pomidorowy – może być dobrej jakości keczup, kwestia gustu
  • przyprawa do pizzy (ewentualnie osobno bazylia, oregano, sól, pieprz, czosnek, suszone warzywa)


Dodatki. U mnie:

  • pieczarki ok.300 g – podduszamy do całkowitego odparowania wody
  • mozzarella kula 125 g – można też użyć odtłuszczonej, pizza będzie jeszcze lżejsza
  • 1 cebula
  • papryka, garść rukoli

1. Cukinie ścieramy na grubych oczkach, następnie odcedzamy (najlepiej zawinąć w czystą ściereczkę i wycisnąć BARDZO DOKŁADNIE nadmiar wody).
2. Dodajemy jajka, mąkę i zmielone np. blenderem otręby i siemię. Rozprowadzamy cienką warstwę (ok.40cm średnicy) na kształt koła na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można ją wcześniej podgrzać, wtedy ciasto będzie bardziej chrupiące).
3. Pieczemy… no właśnie ciężko mi dokładnie określić, ile i w jakiej temperaturze, ponieważ niestety mam piekarnik starej daty, w którym wszystko muszę robić na wyczucie. Powinna się piec mniej więcej 20 minut w 180 stopniach, ale najlepiej kontrolować czas i temperaturę. Ciasto powinno mieć chrupiące brzegi.
4. Po upieczeniu na spód nakładamy przecier/keczup i posypujemy przyprawą do pizzy. Nakładamy wcześniej podduszone pieczarki z cebulą i cienkie plastry mozzarelli.
5. Pieczemy w 180 stopniach do roztopienia sera. Po wyjęciu posypujemy rukolą.

1 porcja (widoczna na zdjęciu) zawiera:
470 kcal; 34,1 g białka; 20,5 g tłuszczów; 41,6 g węglowodanów; 3 g błonnika