Rzadko robię zupy, ale jeśli już je robię, są to kremy. Cenię je za prostotę i szybkość wykonania oraz za smak i dużą sytość. Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam zupę krem z czosnku. Smakuje doskonale zarówno bez dodatków, jak i np. z grzankami. Nie musicie się obawiać smaku czosnku – nie jest tak intensywny jak mogłoby się wydawać. Wręcz przeciwnie, zupa jest delikatna i subtelna.
Składniki:
- kilkanaście drobno posiekanych ząbków czosnku
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3- 4 ziemniaki
- ok. 150 g jogurtu greckiego
- 1,5 litra wywaru warzywnego (możecie użyć ekologicznej kostki),
- olej, sól, pieprz
1. Cebulę szklimy na oleju w garnku, po chwili dodajemy czosnek. Trzymamy kilka minut, następnie zalewamy wywarem i dodajemy ziemniaki.
2. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
3. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy i dodajemy powoli jogurt wymieszany z odrobiną zupy. 4. Doprawiamy wg uznania;)
Całość (bez dodatków) zawiera:
490 kcal; 16,3 g białka; 14,5 g tłuszczów; 80,6 węglowodanów; 8,3 błonnika