Swojego czasu w kulinarnej blogosferze panowała moda na mus lub krem czekoladowy z awokado. Ja postanowiłam pójść nieco dalej i zrobić lody z awokado. Wyszło zaskakująco, nie spodziewałam się że z owocu, który pozornie smakuje lepiej w wersji wytrawnej, może powstać tak dobry deser. Jak łatwo zauważyć, te lody w składzie mają same zdrowe składniki, a mimo to nie odstają od tych sklepowych, napakowanych cukrem i chemią. Zachęcam do wypróbowania;)

Składniki (4 sztuki) 

  • 1 szklanka mleka 1,5%
  • 2 dojrzałe (!) sztuki awokado
  • 2-3 łyżki syropu z agawy (zamiennie miód, ksylitol, stewia)
  • 3 łyżki kakao
  • wanilia/cukier z prawdziwą wanilią


Polewa:

  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • kilka pistacji (lub innych ulubionych orzechów)

1. Awokado przekrajamy na pół, wydrążamy miąższ i blendujemy z pozostałymi składnikami. Wlewamy do foremek.
2. Górę polewamy roztopioną w mikrofali lub kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Możemy też zamrozić lody, a dopiero po całkowitym zestaleniu obtoczyć w czekoladzie i orzechach.
3. Mrozimy kilka godzin, w zależności od wielkości foremek.