Znudziło Wam się tradycyjne pesto bazyliowe? Spróbujcie mojej wariacji na temat tego włoskiego klasyka, czyli pasty z pora i cebuli. Smacznego!:)

Składniki

  • 1 cały por, posiekany
  • 1 średnia cebula, posiekana
  • oliwa z oliwek – ok. 3 łyżek
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól + pieprz do smaku
  • sok z cytryny – ok. 2 łyżeczek
  • woda
  • opcjonalnie ulubiony ser

Por i cebulę poddusić chwilę na małym ogniu z odrobiną oliwy z oliwek, następnie zdjąć z ognia. Wszystkie składniki zblendować na gładką masę, w razie zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody lub oliwy. Pastę możemy dodawać do kanapek, makaronu, mięs – co kto lubi;) domowa pasta z pora i cebuliPrzechowujemy w zamkniętym słoiczku w lodówce.

  • Robię podobną z brokuła i czosnku:) Bardzo smacznie wygląda Twoje danie:)

  • DD

    Dziękuję:) Z brokuła i czosnku nie póobowalam jeszcze, ale zważając na moją miłość do brokułów, na pewno mi posmakuje:D

  • DD

    i do czosnku 🙂

  • pychota ! Wygląda bajecznie, jak dla mnie idealne składniki, nic dodać nic ująć 🙂

  • Ann

    mmm wygląda pysznie 🙂 i zaskoczyła mnie ta zieleń )

  • moje ulubione smaki:)

  • Ola

    Pyszne i lekkie danie,ja dodam jeszcze pomidory suszone z Lidla i orzeszki pistacjowe,szybkie dania są najlepsze.