Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepis na zdrową przekąskę bez dodatku cukru. Mimo, iż jest dosyć kaloryczna, zawiera mnóstwo pożytecznych substancji – nie są to więc tzw. puste kalorie. Zdecydowanie zdrowiej zjeść takiego batonika niż obfitującego w cukier, tłuszcze trans i mnóstwo chemii batona sklepowego. Poświęćcie chwile czasu w domu, a niskim kosztem będziecie mieć zdrowe II śniadanie na kilka dni dla siebie i/lub swojej pociechy;)

Migdały, pestki dyni, słonecznik, sezam – zawierają dobre tłuszcze, obniżają poziom cholesterolu, „przyjaciele” naszego serca i mózgu;

Amarantus – o jego licznych zaletach pisałam tutaj;

Owoce suszone –mają wysoką zawartość błonnika, przeciwdziałają zaparciom. Starajmy się wybierać te bez dodatku siarki i cukru.

Składniki (6 dużych batonów)

  • 1/2 szklanki sezamu
  • 1/2 szklanki poppingu z amarantusa
  • 1/2 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mieszanki fit (pestki dyni, rodzynki, migdały, słonecznik)
  • 5 śliwek suszonych
  • 1 białko

Mieszankę rozdrabniamy, śliwki kroimy drobno, mieszamy z pozostałymi składnikami. Wylewamy do keksówki (lub niewielkiej innej formy) wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo dokładnie ugniatamy łyżką tak, aby masa była zbita. Pieczemy na złoty kolor 20-25 minut (170 stopni). Wyjmujemy i studzimy, kroimy w dowolne kształty. Mi wyszło 6 sporych i sycących batonów;) Te, które nam zostaną możemy schować do słoika bądź w papierową torebkę. Powinny wytrzymać około tygodnia.