Od kilku dni planowałam zrobić sałatkę z krewetek. Aktualnie w Lidlu, do którego mam rzut beretem, jest promocja na krewetki gotowane, więc żal było nie skorzystać. Powiem szczerze, że obieranie krewetek nie jest przyjemnym zajęciem i w pierwszym momencie żałowałam, że jednak nie kupiłam już obranych. Po kilku sztukach jednak oswoiłam się i szło mi już całkiem nieźle;) Jeśli ktoś ma problemy, odsyłam do filmiku instruktażowego.
Początkowo sałatka miała być z awokado, ale niestety mój owoc zrobił mi na złość i nie chciał dojrzeć, czym nieco pokrzyżował mi plany. Mimo to było pysznie. Pewnie głównie dlatego, że uwielbiam krewetki (choć moja pierwsza styczność z nimi tego nie wróżyła) 😉
 Zanim podam przepis, parę słów o walorach zdrowotnych krewetek. Cieszą się one niestety złą sławą, ze względu na wysoki poziom cholesterolu. Tymczasem u ludzi zdrowych to nie cholesterol pokarmowy jest głównym winowajcą wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Dużo bardziej szkodliwe są tłuszcze nasycone i trans, o czym pisałam już przy okazji jajek. Nie warto bać się krewetek, zawierają one dużo białka oraz selen, który pełni w naszym organizmie wiele pożytecznych funkcji (np. wspomaga pracę wątroby, jest przeciwutleniaczem, wspomaga układ odpornościowy). Zawierają także selen, miedź, potas i fosfor oraz witaminy z grupy B. Ponadto są niskokaloryczne i niskotłuszczowe, oraz pomagają utrzymać w dobrej kondycji nasz układ krążenia.

krewetki całe
Istnieją jednak przeciwwskazania do spożywania krewetek (i pozostałych owoców morza):

  • Ciąża i okres karmienia piersią
  • Alergie pokarmowe (krewetki są silnym alergenem)
  • Dzieci – małym dzieciom nie podaje się owoców morza ze względu na w/w działanie uczulające
  • Dna moczanowa – osoby chorujące powinny pozwalać sobie na owoce morza bardzo rzadko, ze względu na obecność puryn


Składniki (2 porcje)

  • 200 g krewetek ugotowanych
  • ½ ogórka długiego
  • 1 pomidor
  • ½ papryki
  • Kilka liści sałaty lodowej
  • ½ cebuli czerwonej
  • Plus nieobecne u mnie 1/2 szt. awokado

Sos winegret:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego/lnianego/oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 płaska łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz

Oliwę mieszamy z octem, sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, gdy składniki się połączą dodajemy musztardę i ewentualnie pieprz, mieszamy.
Krewetki, ogórka i cebulę obieramy, warzywa kroimy wedle uznania (u mnie półplastry). Pomidora i awokado kroimy w kostkę, paprykę w cienkie paski. Liście sałaty szarpiemy na mniejsze kawałki. Wszystko mieszamy w dużej misce, polewamy sosem przed samym podaniem.sałatka z krewetek z awokado