Polacy zdecydowanie należą do narodu mięsożernego, praktycznie nie wyobrażamy sobie obiadu bez schabowego czy mielonego. No właśnie – mielone. Jakie kupować, żeby było najzdrowiej? Właściwie mięso mielone najlepiej jest przygotowywać samemu w domu. Wybierajmy do tego nietłuste gatunki, jak np. drób, jagnięcina, wołowina. Raczej unikajmy wieprzowiny, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub zwyczajnie brakuje nam czasu, starajmy się kupować mięso dobrej jakości. Uważajmy na paczkowane mięso mielone, ponieważ często zawiera szkodliwe konserwanty. Czytajmy więc etykiety i sprawdzajmy, czy w składzie nie ma E202 lub E250. Dodatkowo mięso na tackach nie powinno pływać w wodzie, ponieważ jest to oznaka nieświeżości. Jeśli mamy możliwość, wybierajmy mięso z hodowli ekologicznej – stawiamy wtedy na jakość, a nie na ilość.

Mięso dostarcza nam białka, witamin i żelaza, jednak w większych ilościach ma niekorzystny wpływ na nasz organizm (m.in. obciąża nerki i zwiększa ryzyko chorób serca), dlatego jedzmy je nie częściej niż 2-3 razy w tygodniu po 150 g.

Jeśli chodzi o obróbkę termiczną, unikajmy smażenia, ponieważ:

  • znacznie zwiększamy kaloryczność posiłku – nawet o 50 %!
  • smażone potrawy są ciężkostrawne – obciążamy wątrobę
  • podczas smażenia powstają szkodliwe, rakotwórcze substancje, natomiast te korzystne (nienasycone kwasy tłuszczowe) ulęgają rozpadowi

Jeśli chcecie jeść zdrowo, wybierajcie pieczenie, grillowanie bez tłuszczu, gotowanie czy duszenie.

Składniki (3 porcje):

  • Mięso mielone z indyka 250g
  • 10 łyżek otrębów pszennych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • Przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, sól, pieprz

Sos:

  • 450 g pieczarek
  • 300 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka musztardy
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

Mięso mieszamy z otrębami, dodajemy jajko i posiekany czosnek, doprawiamy i wyrabiamy na gładka masę. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy około 15-20 minut.
W tym czasie robimy sos. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plasterki. Wrzucamy na patelnie teflonową bez tłuszczu i dusimy pod przykrywką na małym ogniu do odparowania wody. Jogurt mieszamy z musztardą i przyprawami, dolewamy powoli do pieczarek. Wrzucamy nasze ugotowane pulpety i dusimy kilka minut na bardzo małym ogniu.