Miałam dzisiaj ogromną ochotę na coś z kokosem. Podczas spontanicznych zakupów narodził się pomysł – domowe Raffaello! Czasem, gdy mamy ochotę na słodycze, zamiast sięgać po pierwszy lepszy batonik, warto poświęcić chwilę czasu w domu i przygotować coś dużo zdrowszego, ale jednocześnie nadal słodkiego i pysznego. Wg mnie ta wersja Raffaello w niczym nie jest gorsza od tej sklepowej. Mało tego – jest nawet lepsza! 🙂 I znacznie tańsza. Dodatkowo stanowi zastrzyk witamin, składników mineralnych i energii dla prawidłowej pracy naszego mózgu. Na takie słodkości (oczywiście z umiarem) możemy sobie od czasu do czasu pozwolić bez wyrzutów sumienia 🙂

Składniki na 60 kulek [ +-5, bo nie mogę się doliczyć ile w międzyczasie zjadłam…:)]

  • 3 szklanki mleka 1,5%
  • 1 szklanka wiórków kokosowych + wiórki do obtoczenia
  • 3-4 łyżki miodu
  • 1,5 szklanki kaszy jaglanej
  • szczypta wanilii lub cukier z prawdziwą wanilią
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • dla lepszego efektu do środka każdej kulki można włożyć po migdale

Wykonanie:
Kaszę płuczemy kilkukrotnie, żeby pozbyć się goryczki. Następnie zalewamy ją zimnym mlekiem, dodajemy wiórki i wanilię, gotujemy aż kasza całkowicie wchłonie mleko. Odstawiamy. Gdy już trochę przestygnie, dodajemy miód i migdały, formujemy kulki, które obtaczamy w wiórkach. Odstawiamy do lodówki pod przykryciem na minimum godzinę, żeby stwardniały. Delektujemy się pysznym smakiem!

  • wiorek/wiorkow kokosowych nie lubie…ale musze przyznac, TO wyglada pysznie!;D

  • Ciekawe to połączenie z kaszą 🙂 Uwielbiam kokos 🙂

  • Rewelacja! Pyszne! Jedyne czego żałuję, to to iż zrobiłam z połowy porcji… Ale czeka nas szybka powtórka! 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  • DD

    Cieszę się, że smakowały 😉

  • Anonimowy

    Czy można zastąpić miód rozgniecionym słodzikiem?

  • DD

    myślę, że nie będzie wielkiej różnicy w smaku. tylko lepiej wtedy dodać odrobinkę więcej mleka, żeby nie było zbyt suche 🙂

  • Anonimowy

    przeeeepyszne 😀 właśnie zajadam 😀 rewelacja!!!

  • właśnie idę do sklepu kupić wiórki kokosowe 🙂 i po powrocie zabieram się do roboty, zastanawiam się tylko czy będzie jakaś różnica w smaku jeśli jedną szklankę mleka zastąpię mlekiem kokosowym? (czy będzie bardziej intensywne) Spróbuję i dam znac jak wyszło 🙂

  • DD

    Kokosa nigdy dość;) czekam na relacje.

  • Zrobione! użyłam jednak zwykłego mleka,a le zwiększyłam nieco ilość wiórek, zamiast miodu użyłam łyżeczkę ksylitolu i łyżeczkę cukru z wanilią, oraz na koniec całość zblendowałam (mimo to nadal ziarenka kaszy są wyczuwalne) podsumowując – smak rewelacja!! świetna alternatywa dla Rafaelo 🙂 na pewno będę robić częściej 🙂

  • według mnie zdecydowanie lepsze niż te ze sklepu 🙂

  • Anonimowy

    Pyszne!
    Pozdrawiam Aleksandra

  • fajnie, że posmakowały. Pozdrawiam! 🙂

  • pewnie!

  • <3

  • mniam mniam!!!!! wlasnie zjadlam :)))

  • Na zdrowie 🙂

  • Anonimowy

    będę robić w piątek! Mam pytanie, bo cały czas mnie to nurtuje, formowałaś kulki wcześniej nabierając masę na łyżeczkę czy masz jakiś inny sposób? Żeby było mniej więcej równo 😀

  • na oko robiłam 😀 Co jakiś czas moczyłam dłonie w zimnej wodzie, żeby nic się nie kleiło. Smacznego!

  • Aleksandra Szałkowska

    hej 🙂 a ja mam pytanie .. jak wartościowo to wygląda? kalorie, tłuszcze, biało, węglowodany? 🙂 zmieniam nawyki żywieniowe i chcę wprowadzić zdrowe słodkości w domu ale ja sama jeszcze muszę pilnować kalorię 🙂 pozdrawiam