Dzisiaj znów szpinak na tapecie. Tak, wiem – w ostatnim poście napisałam, że nie należy z nim przesadzać. Nie mogłam się jednak powstrzymać. PYSZNOŚCI! Nawet mój mięsożerny chłopak przekonał się do szpinaku… A to – uwierzcie – musi coś znaczyć:)

Składniki (mi wystarczyło na 30 sztuk, ale to oczywiście zależy od wielkości ciastek i grubości wałkowania ciasta):

Ciasto:

  • 100 g mąki orkiszowej
  • 200 g mąki pszennej graham
  • 200 g mąki pszennej typ 650
  • 200 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 300 g mrożonego szpinaku
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • Sól, pieprz

Wykonanie:

1. Drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut.

2. Mąkę przesiewamy, łączymy z resztą wody, masłem, solą i rozczynem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5 h.

3. W tym czasie robimy farsz. Czosnek siekamy i szklimy na maśle. Dodajemy szpinak, dusimy na małym ogniu aż do odparowania całej wody . Doprawiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

4. Ciasto wałkujemy cienko, wycinamy kwadraty, wielkość wedle uznania (na zdjęciu ok. 7*7 cm). Pamiętajmy, że ciasteczka jeszcze urosną! Na każdym kwadraciku układamy szpinak i pokrojony drobno ser. Zaginamy wszystkie rogi ciasteczek do środka (mi niestety i tak się pootwierały w trakcie pieczenia).

5.Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie smarujemy wierzch ciastek rozmąconym jajkiem, wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika nagrzanego na 200 st. Polecam na dno piekarnika wstawić naczynie żaroodporne lub blaszkę z wodą, wypieki będą bardziej chrupiące.

  • Uwielbiam szpinak :}

  • Wikipedia mówi, że ciastka to rodzaj SŁODKIEGO wyrobu cukierniczego o różnorodnych kształtach, smakach, wielkości i sposobach przygotowywania… Czy zapomniałaś w składnikach wymienić cukier?

  • DD

    to są ciastka wytrawne, nie potrzebują cukru. Swoją drogą wikipedia nie jest zbyt wiarygodna 😉

  • DD

    ps. przeczytaj ostatnie zdanie definicji ciastka na wikipedii;)

  • fajny przepis, na pewno wypróbuję, teraz dzielnie racjonalizuję swoje posiłki, więc takie cudeńka jak najbardziej są mi potrzebne

  • Skoro wikipedia jest niewiarygodna to i w to ostatnie zdanie nie mogę wierzyć. To boli… Alee, ale nonsensopedia mówi, że The cake is a lie! A jak przyjdą do Ciebie dzieci w Halloween to ich tymi szpinaczkami nie częstuj, bo im raczej nie wytłumaczysz, że to ciasteczka …wytrawne.

  • bardzo fajne i zdrowe ciasteczka ;d

  • DD

    Następnym razem nie dostaniesz ani jednego ciasteczka, mądralo! 🙂

  • DD

    jak najbardziej polecam, fajne urozmaicenie jadłospisu;)

  • DD

    to tak jak ja 😀

  • uwielbiam szpinak! wlasnie mam porcyjke do zjedzenia i zastanawiam sie co tym razem wyczarowac, dzieki za natchnienie rudzielcu!;)

  • Gosia

    Prawdziwe pyszności, jutro wypróbuję przepis, tylko dodam ser Bałkański(np.z lidla), powinno wyjść pysznie:)